De reprange oftewel het herhalingsbereik is verantwoordelijk voor het gewenste trainingseffect! Tijdens het schrijven van een krachttrainingsplan zijn de herhalingen de eerste parameter die je moet aanpassen aan de doelstellingen en noden van je klanten of atleten. Afhankelijk van de gekozen reprange stimuleer je bepaalde spiervezels meer dan anderen.
Zo is het voor atleten ,die hun snelheid willen verbeteren, interessant om hun type IIB spiervezels te stimuleren. Type IIB spiervezels zijn de snelle spiervezels. Deze vezels kunnen veel kracht en power produceren. Je rekruteert deze vezels door je reprange zorgvuldig te kiezen en regelmatig aan te passen! Zo is een gemiddelde reprange (5 – 7) afwisselend met een lage reprange (3 – 5) de ideale manier om de snelle spiervezels te leren rekruteren en functionele spiermassa te stimuleren.  Ook explosieve lifts zoals power cleans en power snatches zijn interessant om de type IIB spiervezels maximaal te contraheren.  Een ander voordeel van olympische lifts is dat het inertie leert overwinnen en dat het de atleet impact leert absorberen.  
Er is geen magische reprange! Met lichtgewicht zoveel mogelijk herhalingen doen kan in een bepaalde fase, maar is niet de beste manier om maximale kracht en explosieve kracht te verbeteren. Je reps hoor je zorgvuldig te kiezen aan de hand van de noden van de sporter, de trainingservaring en de belastbaarheid van het lichaam!

Geschreven door Christophe Giardina, eigenaar en trainen van Test en trainingscentrum Functionalbody
Atleet: Charles Jaspers U19 speler bij OHL

Social media

like-us-on-facebook

Instagram

youtube

Kalender

Lessen

21 februari 2019 20:00

Functional BodyLees verder Resterende plaatsen: 6


22 februari 2019 20:00 - 21:00

Functional BodyLees verder Resterende plaatsen: 8


23 februari 2019 09:00 - 10:00

Functional BodyLees verder Resterende plaatsen: 7


Nieuwsbrief
Joomla Extensions powered by Joobi

Referenties

Ik ken Christophe en Evie al enkele jaren. Ik deel met hen hun passie voor sport en gezondheid.
Zij waren er bij toen ik mijn eerste stapjes nam in het mountainbiken. 
Nu Christophe het mountainbiken op een lager pitje gezet heeft rijdt hij regelmatig een rit samen met mij. Pure fun uiteraard!
 
In de jaren dat ik bevriend ben met Christophe en Evie heb ik uiteraard ook al kennis gemaakt met Functional Body. Voor al mijn sportgerelateerde kwaaltjes kan ik bij hen terecht. Zo werd ik er al succesvol geholpen voor hielspoor in mijn voetzolen en voor lage rugpijn op de fiets. Momenteel staan we voor de grootste uitdaging tot op heden: de revalidatie van mijn schouderfractuur na een val met de mtb. Alles verloopt voorspoedig en ik twijfel er niet aan dat ook dit een succesverhaal wordt!
Wat mij vooral aanspreekt in de aanpak van Functional Body is niet gewoon de behandeling van de kwetsuur maar het aanpakken van het onderliggende probleem dat de kwetsuur veroorzaakt. Hoe doen ze dit? Alles draait rond balans en evenwicht. Is het lichaam in balans? Is er een evenwicht tussen de rechter- en linker lichaamshelft? Is er een evenwicht tussen kracht en mobiliteit? Via een gestandaardiseerd testprotocol word je lichaam getest om te kijken waar het probleem dat je lichaam in disbalans brengt zich situeert. Dit kan een mobiliteits- of krachtverschil zijn, of een combinatie van beiden. Daarop wordt er een gepersonaliseerd oefenprogramma opgesteld dat in verschillende fases het probleem aanpakt. Je traint niet enkel ter plekke bij hen maar je krijgt ook, indien gewenst en/of noodzakelijk, een gepersonaliseerd oefenprogamma mee om thuis of in de gym af te werken buiten je trainingen bij Functional Body. 
 
Voor mijn vragen over (sport)voeding kan ik ook bij hen terecht. Ook hier kan je rekenen op een persoonlijke aanpak. Ga je voor de ideale sportvoeding, een gezonder eetpatroon of gewichtsverlies: bij Functional Body weten ze wat te doen!
 
Het positivisme en enthousiasme dat Christophe en Evie uitdragen werkt beslist aanstekelijk. Je wordt er echt gemotiveerd en persoonlijk begeleid en dat maakt het verschil! 
 
Wat je doelstelling ook is (conditie opbouwen, gezondheid verbeteren, trainen voor een specifieke uitdaging, krachttraining, voedingsbegeleiding, figuurverbetering, enz.), bij Functional Body weten ze van aanpakken en je kan er zeker van zijn dat je er altijd een persoonlijke begeleiding op maat krijgt. Een programma opgesteld om jouw persoonlijke doelen te verwenzenlijken. Realistisch maar effectief. Ik raad dit voor iedereen aan. Twijfel niet, maak een afspraak. Ik garandeer je dat je er geen spijt van zal krijgen!!
 
 
 
Back to Top