Wanneer een atleet zich kwetst is er vaak het diepe zwarte gat van inactiviteit. Inactiviteit werkt demotiverend en heeft een negatief effect op het fysieke, de psychologische toestand en vaak ook de manier waarop de atleet gaat eten.
Krachttraining heeft tijdens een revalidatie fase een enorme meerwaarde en positieve invloed op verschillende vlakken:

•    Anabool effect (opbouwend effect)
Krachttraining zorgt voor een anabool effect, dwz dat groeihormoon en testosteron productie verhogen. Deze twee hormonen hebben een opbouwend effect. Dit effect zorgt ervoor dat het gekwetste lidmaat mee profiteert van de hormonale staat waarin het lichaam zich na de training bevindt!

Het trainingsplan hoort zo geschreven te zijn dat de training het herstel van het gekwetste lidmaat niet irriteert. Bv bij een enkel of knie kwetsuur maak je het trainingplan voor de bovenste ledematen zo op dat de atleet weinig transfers tussen de oefeningen moet maken. Op deze manier kan de trainingsprikkel voldoende intens zijn om een anabool effect te verkrijgen.

•    Psychologisch effect
Wanneer een atleet niet meer met zijn sport bezig kan zijn zakt de gemoedstoestand onder nul! Een succesvol krachttrainingsplan laat het toe om elke training progressie te maken. Elke vorm van progressie, bv een extra rep, 3% meer weerstand, kortere rust …, verhoogt dopamine. Dopamine is de neurotransmitter die geproduceerd wordt wanneer we een succesbeleving ervaren. Progressie tijdens de training is een succes beleving en verhoogt de productie van dopamine.

•    Focus op zwakte
Tijdens een revalidatie fase kan er meer aandacht gespendeerd worden aan de zwakte van een atleet. Indien een atleet lichaamsgewicht mist kan tijdens deze fase extra aandacht besteed worden op het verhogen van de functionele spiermassa en  de manier waarop de atleet moet eten. Indien de mobiliteit van een bepaalde zone slecht is kan deze verbeterd worden door dagelijks deze zone te mobiliseren.

Een voorbeeld van krachtwinst en functionele spiermassa tijdens zijn revalidatie fase is Alessio Carlone, Speler bij FC Den Bosch. Allesio won 3 kg vetvrije massa en verbeterde zijn maximale kracht tijdens zijn revalidatie.Leer tijdens de cursus Program design hoe je de meest efficiënte trainingsplannen schrijft aan de hand van de noden van je atleten.
http://www.functionalbody.be/workshops/program-design.html

Geschreven door Christophe Giardina, eigenaar en trainer van Test & Trainingscentrum Functionalbody.
Atleet Alessio Carlone

Social media

like-us-on-facebook

Instagram

youtube

Kalender

Lessen

25 maart 2019 20:00 - 21:00

Locatie Hasselt, HasseltLees verder Resterende plaatsen: 8


25 maart 2019 20:00 - 21:00

Locatie HasseltLees verder Resterende plaatsen: 8


26 maart 2019 20:00 - 21:00

Functional BodyLees verder Resterende plaatsen: 8


Nieuwsbrief
Joomla Extensions powered by Joobi

Referenties

Ik ken Christophe en Evie al enkele jaren. Ik deel met hen hun passie voor sport en gezondheid.
Zij waren er bij toen ik mijn eerste stapjes nam in het mountainbiken. 
Nu Christophe het mountainbiken op een lager pitje gezet heeft rijdt hij regelmatig een rit samen met mij. Pure fun uiteraard!
 
In de jaren dat ik bevriend ben met Christophe en Evie heb ik uiteraard ook al kennis gemaakt met Functional Body. Voor al mijn sportgerelateerde kwaaltjes kan ik bij hen terecht. Zo werd ik er al succesvol geholpen voor hielspoor in mijn voetzolen en voor lage rugpijn op de fiets. Momenteel staan we voor de grootste uitdaging tot op heden: de revalidatie van mijn schouderfractuur na een val met de mtb. Alles verloopt voorspoedig en ik twijfel er niet aan dat ook dit een succesverhaal wordt!
Wat mij vooral aanspreekt in de aanpak van Functional Body is niet gewoon de behandeling van de kwetsuur maar het aanpakken van het onderliggende probleem dat de kwetsuur veroorzaakt. Hoe doen ze dit? Alles draait rond balans en evenwicht. Is het lichaam in balans? Is er een evenwicht tussen de rechter- en linker lichaamshelft? Is er een evenwicht tussen kracht en mobiliteit? Via een gestandaardiseerd testprotocol word je lichaam getest om te kijken waar het probleem dat je lichaam in disbalans brengt zich situeert. Dit kan een mobiliteits- of krachtverschil zijn, of een combinatie van beiden. Daarop wordt er een gepersonaliseerd oefenprogramma opgesteld dat in verschillende fases het probleem aanpakt. Je traint niet enkel ter plekke bij hen maar je krijgt ook, indien gewenst en/of noodzakelijk, een gepersonaliseerd oefenprogamma mee om thuis of in de gym af te werken buiten je trainingen bij Functional Body. 
 
Voor mijn vragen over (sport)voeding kan ik ook bij hen terecht. Ook hier kan je rekenen op een persoonlijke aanpak. Ga je voor de ideale sportvoeding, een gezonder eetpatroon of gewichtsverlies: bij Functional Body weten ze wat te doen!
 
Het positivisme en enthousiasme dat Christophe en Evie uitdragen werkt beslist aanstekelijk. Je wordt er echt gemotiveerd en persoonlijk begeleid en dat maakt het verschil! 
 
Wat je doelstelling ook is (conditie opbouwen, gezondheid verbeteren, trainen voor een specifieke uitdaging, krachttraining, voedingsbegeleiding, figuurverbetering, enz.), bij Functional Body weten ze van aanpakken en je kan er zeker van zijn dat je er altijd een persoonlijke begeleiding op maat krijgt. Een programma opgesteld om jouw persoonlijke doelen te verwenzenlijken. Realistisch maar effectief. Ik raad dit voor iedereen aan. Twijfel niet, maak een afspraak. Ik garandeer je dat je er geen spijt van zal krijgen!!
 
 
 
Back to Top